Huilbaby, als je baby veelvuldig huilt

Gepubliceerd op 18 juli 2023 om 15:45

Elke ouder heeft wel eens gehoord van de term huilbaby, en ook genoeg ouders hebben een huilbaby meegemaakt. In de “regel” heb je een huilbaby wanneer je baby ten minste 3 uren per dag, 3 dagen per week voor minimaal 3 aan een gesloten weken huilt. Of wanneer je als ouder het huilen als problematisch ervaart. Die tweede kan natuurlijk heel breed genomen worden. Maar ik denk dat je als ouder hierin altijd het juiste voelt wanneer je kindje ontroostbaar en veel huilt.

 

Het is altijd belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten die het huilen zouden kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan pijn in de vorm van (verborgen) reflux, krampjes, (koemelk) allergie en oorpijn.  

 

Ik heb de afgelopen jaren genoeg baby gezien die volgens artsen geen (verborgen) reflux hadden of niet erg genoeg voor behandeling, maar hier toch zeker wel veel hinder van onder vonden. Dus veel huilden en onrustig waren.” En wat zeg je hier eigenlijk mee? Het probleem wordt niet gehoord en als ouder kan je het gevoel krijgen dat het wel mee valt en je je “aanstelt”.

En terwijl dit iets is wat toch vaak achteraf naar boven komt als oorzaak van het vele huilen. Zorg dus altijd dat dit goed onderzocht wordt en je dit echt kan uitsluiten. Je baby krijgt niet alleen heel veel stress en andere klachten door het vele huilen maar je kindje heeft ook nog eens pijn waar wat aan gedaan kon worden.

 

Maar als al het medische is uitgesloten, wat kan het dan zijn? Hier kunnen veel oorzaken het geval zijn. Denk aan een “moeilijke” zwangerschap of voelde jij fysiek/emotioneel niet fijn. Het kan ook zijn dat de bevalling of rondom de bevalling en kraamperiode het heel intens en heftig is geweest.

 

Een baby is zo afhankelijk van zijn ouders in de eerste maanden en je moet je bedenken dat een baby vanuit een warme, geborgen ruimte, waar de tempratuur warm en constant is, gedempt geluid en altijd voeding is, ineens in een de aardse buiten wereld komt. Dat is nogal een overgang. Het ene kindje maakt deze overgang minder intens mee dan het andere kindje. En er zijn nog veel meer factoren die hierbij een rol spelen. Denk aan, welke kleertjes draagt je baby, geur, licht en de omgeving. Maar ook, hoe ervaar jij het? Als moeder/vader en als ouders samen, hoe bewegen jullie je door deze reis van het ouderschap?

 

Huilt je baby veel? Is hij erg onrustig? Ik kijk en denk graag met jullie mee hoe we jullie baby weer in rust en harmonie kunnen krijgen, zonder harde aanpak. Maak vrijblijvend een intake via het contactformulier om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.