In mijn ideale wereld kijken mij kinderen helemaal geen schermpjes en filmpjes, maar dat is niet realistisch in deze tijd, tenzij ik op een onbewoond eiland of diep in de jungle ga wonen, maar dat is ook niet wat ik wil.
Tv of tablet, we leven in een tijdperk waar we er niet omheen kunnen. Het is de tijd van nu en de toekomst. En ik denk dat we ook niet moeten willen in deze tijd dat onze kinderen volledig zonder moeten opgroeien. Het kent ook veel voordelen en ik denk niet dat we een toekomst ingaan waar dit verdwijnt, het zal waarschijnlijk allemaal nog veel meer worden.
Als het verstandig wordt gebruikt en leerzaam is en je kind niet een hele dag achter een scherm zit, is er niks mis mee. Maar hoelang laat je je kind op een scherm? Wat is verantwoord om naar te kijken? In de regel is 1 à 2 uur meer dan genoeg en het liefst verdeeld over 2 momenten en niet aan een gesloten. Minder is natuurlijk nog beter.
En wat laat je je kind dan kijken? Ik ben zelf van mening dat er heel veel kinderfilmpjes zijn die geen goede invloed hebben op het welzijn van je kind, en met name het gedrag. Het is fijn als filmpjes iets bijdrage in het welzijn van je kind of een spelletje wat educatief is en een gezonde prikkel te weeg brengt. Maar het is ook belangrijk als ouders zelf te kijken wat je geschrikt vindt en wat bij jullie past.
Buiten het feit dat er veel filmpjes zijn die niet geschrikt zijn voor kinderen is er nog een heel belangrijk onderwerp waarom filmpjes en schermtijd gereduceerd zou moeten worden. Namelijk, dat schermtijd een negatieve impact kan hebben op de gezondheid van onze hersenen, vooral als het overmatig wordt gebruikt. Het kan leiden tot slaapstoornissen, verminderde concentratie en aandacht, veranderingen in hersenchemie en een verhoogd risico op depressie, angst en leerproblemen bij kinderen. Het is belangrijk om de schermtijd te beperken en alternatieven te bieden voor digitale apparaten om de risico’s te beperken en een gezonde levensstijl te behouden.
Kortom, in het tijdperk waar we inleven is het schermpje prima, mits daar genoeg (buiten) activiteiten en rust momenten tegenover staan. En vooral niet te lang dus!
Reactie plaatsen
Reacties