Je gezin is een systeem

Gepubliceerd op 9 augustus 2024 om 21:06

 

 

Als er een disbalans is in je gezinssysteem merk je dat meteen. Er is ruis, onrust en misschien is er onderling meer conflict. Dit kan tussen de kinderen onderling zijn, kind met een ouder of ouders onderling. 

Als deze onrust je opslokt kan je vaak niet meer helder zien, en zie je alleen nog de problemen en is verder kijken lastig. Vaak is de rede van deze onrust dus een disbalans in het gezinssysteem. Door toch (samen) verder te kijken zal je een aantal factoren opmerken die voor de disbalans zorgen. Maar welke factoren kunnen nou een disbalans veroorzaken? Hier heb ik er 2 beschreven.

Als ouders zit je (even) niet op een lijn:

Het meest voorkomend is dat ouders niet op een lijn zitten m.b.t. tot de aanpak en structuur van de opvoeding. Kinderen voelen dit meteen en dit kan heel veel onrust opwekken, simpelweg omdat het kind niet weet waar het aan toe is. 

 

Wat kan je doen:

Ga samen zitten, en kijk naar wat een elk van jullie nou belangrijk vindt in de opvoeding, wat wil je je kind meegeven? Hoe wil je omgaan met elkaar? Maak hier afspraken over hoe je met elkaar en situatie omgaat zoals conflict, niet aan de regels houden of ongewenst gedrag. 

 

Nieuw gezinslid:

Is er een broertje of zusje onderweg of net geboren? Ook dit kan voor een disbalans zorgen, simpel weg om het systeem extra in beweging wordt gezet. Er wordt letterlijk plaats gemaakt en het oudere kind schuift een plekje op. 

 

Wat kan je doen:

Ook al gaat er veel tijd en aandacht naar de baby, houd ook de verbinding met het oudere kind. Dit kan soms best uitdagend zijn in een kraamperiode. Maar weet dat elk verbindend signaal hoe klein of groot ook, een positief effect heeft op het oudere kind. Zo kan het systeem in de juiste volgorde bewegen. Als dit niet gebeurt is er een verstoring in volgorde en zal er dus disbalans zijn.

 

Lukt het niet om er samen uit te komen? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Als de disbalans niet wordt omgezet in de juiste balans, zal dit voor verdere onrust zorgen en kunnen de problemen alleen maar groter worden.                                                         

Ik help jullie graag weer om in balans te komen, vraag vrijblijvend een gratis kennismaking aan of als je eerst nog wat vragen heb, stuur gerust een mail via het contactformulier ❤️

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.